COSES NOSTRES

Seguim impulsant una contractació social i sostenible

Fa unes setmanes vam informar sobre la creació de l’Oficina Tècnica de Clàusules Socials a Barcelona Activa, un nou instrument per difondre i gestionar la contractació sostenible, entre entitats, empreses i l’Administració local.

En concret, l’oficina s’encarregarà de dues de les clàusules recollides en el Decret de Contractació Sostenible de l’Ajuntament que tenen molta relació amb la nostra activitat. Per explicar-nos el projecte des del punt de vista de la contractació justa, sostenible i inclusiva, hem parlat amb l’Àngel Pascual, Director de Serveis Jurídics.

  • D’on neix la necessitat de crear una oficina de clàusules socials?

Per emmarcar la situació, l’Ajuntament va aprovar el 24 d’abril el Decret de Contractació Sostenible de Clàusules Socials i Ambientals i dins del decret hi ha un conjunt de mesures, socials i ambientals. A Barcelona Activa ens van designar responsables de la implementació, a tot l’Ajuntament, de dues d’aquestes clàusules de caràcter social i que estan relacionades amb la subcontractació d’empreses d’Economia Social i Solidària i, d’altra banda, amb la contractació de persones aturades en risc d’exclusió.

  • Per què és important la creació d’aquesta oficina i on s’ubicarà?

S’instal·larà a la 3a Planta de la Seu Central. És necessària per dedicar tots els esforços i impulsar el compliment d’aquestes dues mesures del Decret que, en concret, requereixen identificar empreses d’Economia Social i Solidària per una banda i, per l’altra, persones en risc d’exclusió que puguin ser contractades.

  • Què suposa per Barcelona Activa aquesta iniciativa? 

Per nosaltres suposa l’oportunitat que la contractació pública tingui un caire més social, que no només es garanteixi una bona execució del contracte sinó que també col·labori a crear una ocupació de qualitat i una contractació més sostenible.

  • Quines direccions lideraran aquesta oficina?

Som tres Direccions Operatives involucrades en l’oficina: la d’Innovació Socioeconòmica, la de Programes Transversals d’Ocupació i la de Serveis Jurídics.

  • Com s’ha implicat Barcelona Activa en la preparació d’aquest decret?

Hi hem participat des del primer minut. De fet, diverses persones treballadores van formar part de la comissió que preparava el decret, juntament amb altres àrees de l’Ajuntament.

De fet, abans del Decret, l’Ajuntament estava treballant en la redacció d’una guia. Mentre aquesta s’estava redactant, des de Barcelona Activa vam treure la licitació per la prestació de serveis a les recepcions, que recollia de forma molt intensiva els principis de la guia. Vam incorporar criteris d’eficiència social per garantir que les persones contractades tinguessin uns salaris dignes, comptessin amb estabilitat laboral i disposessin de facilitats per conciliar.

El resultat va ser fantàstic, fins i tot van venir persones a donar-nos les gràcies. Aquest procés va significar que vam sortir com a bona pràctica municipal i, a partir d’aquí, els altres plecs que ha fet l’Ajuntament s’han basat en els nostres.

  • Com pot beneficiar a les empreses l’aplicació d’aquestes clàusules?

Tenir personal ben remunerat es tradueix en una millor execució del contracte. A més, les empreses milloren el seu clima intern, la responsabilitat social corporativa i, en general, la seva forma d’executar.

  • En què consisteix la clàusula de subcontractació amb empreses d’Economia Social?

Aquesta clàusula estableix com obligació que, l’adjudicatari del contracte ha de subcontractar obligatòriament a una empresa d’Economia Social, un percentatge del servei o prestació.

  • I la de contractació de persones  en situació d’atur amb dificultats especials d’inserció laboral?

En aquest cas, les empreses adjudicatàries han de contractar un percentatge de persones d’aquests col·lectius. Des de Barcelona Activa, podem col·laborar a la selecció d’aquestes persones.

  • A quins col·lectius es podrà protegir amb l’aplicació d’aquestes clàusules?

Per exemple, a persones que estan cobrant la renda mínima d’inserció laboral, expresidiaris/àries, persones en situació de violència de gènere, altres sense recursos o amb discapacitat… En definitiva, a tots els col·lectius vulnerables.